Cercar en aquest blog

dissabte, 29 de juliol del 2017

A ON ES TROBA L’ÚNICA OBRA D’ANTONI GAUDÍ A VALÈNCIA?

Si passegem pel passatge de Ripalda, entrant en ell des del carrer de Sant Vicent, prompte hi trobarem a la nostra esquerra una de les botigues històriques de la ciutat, la que va ser la botiga Oltra, un local comercial que, com el seu nom indica, va pertànyer a la família Oltra.
Aquest establiment, que era una botiga de venda de camises, va obrir les seues portes al públic l'any 1905. 
Però el que potser no és tan conegut és que Álvaro Oltra va encarregar el disseny dels aparadors de la seua nova tenda al què ha sigut l'arquitecte modernista més important del segle XX al nostre país: Antoni Gaudí.

En un apunt anterior, quan vaig parlar de l'arquitecte modernista valencià Jose Manuel Cortina, vos havia explicat l'auge que va tindre el modernisme adaptat a les peculiaritats de València entre la burgesia valenciana de finals del XIX i principis del XX. I Álvaro Oltra no en va ser una excepció.
Álvaro era amic de l'escultor valencià Manuel Benedito, el qual era amic personal de l'arquitecte, de manera que aprofitant aquesta relació li va demanar que dissenyara els aparadors de la seua botiga. I així hi va ser.
La botiga Oltra va tindre el privilegi de comptar amb tres vidrieres i tres cúpules de disseny modernista, les úniques obres existents a València del genial arquitecte català. Álvaro Oltra va pagar 22.000 pessetes de llavors a Gaudi per aquell treball.


Hi adjunte una fotografia d’època on es pot contemplar una d’aquelles meravelloses vidrieres de Gaudí:





Per a aquell encàrrec Gaudí va dissenyar tres cúpules d'aparador de vidre de Bohèmia bisellat i 3 vidrieres inspirades en la forma de la cua d'un paó. Les cúpules i la vidriera grafiada amb el nom de l'establiment, que podeu veure en la fotografia anterior, es van retirar en 1998 durant la primera reforma que es va fer al local.
Aquell any la família Oltra va vendre el local, que va ser reconvertit en diferents negocis al llarg dels anys. Abans de la seua venda, l'immoble va ser ampliat i Vicente Oltra va encarregar dues rèpliques de les vidrieres en forma d'arc originals per no trencar l'estètica de les façanes.

El 2004 es va realitzar una nova reforma del local, i amb ella es van desmantellar les dues vidrieres que hi quedaven, que donen al passatge. Anteriorment ja s'havia desmantellat una peculiar escala, obra de Benedito, fabricada amb fusta i ferro que només tenia dos punts d'ancoratge.
Les vidrieres i les cúpules de Gaudí, així com l'escala de Manuel Benedito, pertanyen a la família de Gulliermo Miralles, empresari que va comprar l'immoble on es troba la botiga. Estan guardades en baixos de la seua propietat.
Els veïns i comerciants del Passatge Ripalda han demanat moltes vegades a l'administració que adquirisquen i es facen responsables de les obres, que els actuals propietaris estarien disposats a vendre.
Actualment el que podem veure a la botiga són dues rèpliques d'aquelles magnífiques vidrieres de Gaudí, probablement les que Oltra va encarregar fer quan va fer l’ampliació de la tenda.

Adjunte a l'apunt una vista de les vidreres actuals que podeu contemplar si passegeu per davant de la tenda:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars