Cercar en aquest blog

dissabte, 29 de juliol del 2017

LA GRAN NEVADA SOBRE VALÈNCIA DE GENER DE 1960.

Al llarg de l'historia a la ciutat de València, s'han documentat grans nevades el 18 gener 1543 (amb un pam de neu), el 23 de febrer de 1592, el 22 de desembre de 1594, el 3 de febrer de 1600, el 4 de febrer de 1603 o el 30 gener de 1624.

No obstant això, des de què en 1859 es comencen a registrar les dades meteorològiques de manera oficial, hi ha tres nevades que van quallar fortament als carrers de València i que sobreïxen d’altres que també ha tingut la ciutat, però que no tingueren tant de ressò.
Van ser les del 15 i 17 de gener de 1885, amb una temperatura mínima registrada de -7ºC i un gruix de neu acumulat a la ciutat de 25 cm. 


La del 16 de gener de 1946, que va ser la primera gran nevada del segle XX. 

Segons recull una crònica publicada el dia següent pel diari Levante, els flocs de neu ja havien quallat a terra a les sis de la vesprada. I quan va fosquejar "tota la ciutat estava coberta per un mantell blanc i els cotxes i els tramvies oferien un aspecte tan pintoresc com alegre", deia el diari. Aquella crònica recull també que aquell dia, per culpa de les relliscades, onze persones van haver d'ingressar "pel seu peu o en camines" a les Cases de Socors de València

Però l'última gran nevada va caure sobre la ciutat el 11 de gener 1960. 

Vos vaig a mostrar un parell de vídeos de la nevada d’aquell dia.
El primer dels vídeos, de 4 minuts i mig de durada, és propietat d’en Manuel Jordà, qui va cedir els drets al grup de Facebook VALÈNCIA ANTIGA: HISTÒRIA GRÀFICA. Malgrat la seua escassa qualitat tècnica, resulta molt interessant visualitzar llocs nevats tan emblemàtics com el Mercat Central, la Llotja, l'Església dels Sants Joans, l'actual avinguda Maria Cristina o les Torres de Quart.

Ací teniu l'enllaç: https://docs.google.com/open?id=0B4OByrv7L8deS0hCbkxUdllzVE0




La gran nevada d'aquell 11 de gener va durar unes vuit hores, fet que va provocar la interrupció dels serveis d'aigua, gas, electricitat i telefonia al llarg de tota aquella jornada. 
La neu obligà a suspendre la línia d'autobús amb Madrid i la de tren amb Saragossa, i els tramvies de la ciutat van patir greus retards i alteracions en els seus horaris.
Sobre les 10 del matí van començar a caure els primers flocs sobre la ciutat, i a mig dia la nevada era ja intensa i abundant, arribant-se a acumular uns deu centímetres de neu sobre els carrers.

Com a curiositat puc explicar que les tres màximes autoritats polítiques de la ciutat en aquell moment, el batlle, el governador civil i el president de la Diputació, es trobaven aquell mateix dia a Madrid, on havien viatjat per comunicar oficialment al Palau del Pardo que la néta del general Franco, Mari Carmen Martínez-Bordiu Franco, havia estat nomenada fallera major infantil per a les falles de 1960.
Complerta la seua missió, el difícil per a tots ells va ser tornar als seus despatxos a València amb unes carreteres saturades de neu gelada. Uns ho van aconseguir desviant-se per Aragó i Tarragona, i altres ho van fer després de diversos dies fent una llarga volta per Múrcia.


El segon dels vídeos que vos vull mostrar, d'uns 30 segons de durada, correspon al NO-DO, en el seu número 890 de data 25 de gener de 1960.
Ací teniu l'enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=cxV3nOLo_6w.

Gaudiu-lo!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars