Cercar en aquest blog

dissabte, 29 de juliol del 2017

UNA AGRADABLE SORPRESA PASSEJANT PEL CARRER DEL TRENCH

En els dos apunts anteriors vos he estat parlat del concorregut carrer del Trench. 
El seu traçat i estretor, característic dels carrers de la València medieval, probablement ens impediran fixar-nos en una preciosa façana que hi podem trobar ja prop del seu encreuament amb l'avinguda Maria Cristina. 
Es tracta d'una façana completament decorada de rajola de dalt a baix en blanc i blau, amb mencions al tema de farmàcia: "Centro de especialidades” i “Sueros y Vacunas”, podem llegir en grans lletres en la seua façana de rajoles.

Sense dubtes una agradable sorpresa que fins ara ens pot haver passat desapercebuda i de la que podrem gaudir a partir d'ara.


Adjunte a l’apunt una fotografia d'aquesta façana:




No obstant això, aquesta casa del carrer del Trench té (o tenia) la seua germana bessona a una casa construïda en 1917 que, a pocs metres de distància, dóna la seua façana al carrer de Sant Ferran, els baixos de la qual ocupava un comerç històric a la ciutat de València: la farmàcia Jose Ros Abascal.
En aquesta farmàcia es venien preparats farmacèutics ja preelaborats, on la preparació de medicaments es feia al moment. A més aquesta botiga venia també productes químics per al seu ús en farmacopea i productes de neteja i higiene propis d'una drogueria.
Després de la Guerra Civil va quedar reconvertida definitivament en farmàcia, fent honor a la antiga vocació farmacèutica del comerç per donar lloc a la coneguda farmàcia Rubio Abascal del carrer de Sant Ferran.


Com he dit, la façana d'aquesta finca en què se situava la farmàcia era idèntica a la que acabe d'esmentar que podem trobar a hores d'ara al carrer del Trench, però de més amplada.
Malauradament, la darrera rehabilitació que es va fer de la seua façana no va respectar la rajola original i aquesta va ser arrencada, quedant-se la façana coberta d'un arrebossat llis.
Actualment la casa està ocupada per una entitat bancària, i la històrica farmàcia Abascal exerceix el seu negoci en una finca contigua.


En aquesta vista aèria podeu observar la posició de les dues cases:



Hi adjunte també una fotografia antiga d'aquesta finca amb la seua façana original, en què podem observar la seua similitud amb la què trobem al carrer del Trench. I una altra foto presa des del mateix lloc que l'anterior amb el seu aspecte actual, ja desposseïda de la seua rajola original i també del remat superior que l’embellia:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars