Cercar en aquest blog

dissabte, 29 de juliol del 2017

ON VA ESTAR PENJAT EL PENÓ DE LA CONQUESTA EL NOU D’OCTUBRE DE 1238?

Algunes voltes amics meus m'han fet arribar la seua creença que el Penó de la conquesta, la bandera que el rei musulmà de València Zayyan manà penjar visible a la part alta de la muralla defensiva de la ciutat el 28 de setembre de 1238, com a senyal pactada que acceptaven les condicions de rendició de l'exèrcit cristià de Jaume I, s'havia penjat dalt de la porta de la muralla que existia on actualment s'ubiquen les Torres de Serrans, potser per ser l'entrada més representativa que tenia llavors la ciutat.
Però no va ser així. 

El Penó de la conquesta no es va penjar allà, sinó en l'anomenada torre d'Ali Bufat, què se situava aproximadament a l'actual plaça del Poeta Llorente, just al costat de la plaça del Temple. 
Aquesta torre defensava la porta d'Ibn Sajar de la muralla musulmana de Balensiya (València).
Així ho diu el mateix monarca en el seu Libre dels Feyts, quan relata aquest fet de la següent manera: “E quant vench altre dia, a hora de vespres, enviam a dir al Rey [Zahén, rei de Valéncia] e a rais Abhalmalet, per tal que sabessen los christians que nostra era Valéntia, e que nengun mal no·ls faessen, que metessen nostra senyera en aquella torre que ara és del Temple; e ells dixeren que·ls playa. E Nós fom en la rambla, entre'l Reyal e la torre, e quant vim nostra senyera sus en la torre descavalcam e dreçam-nos vers orient, e ploram de nostres ulls besant la terra per la gran mercé que Deus nos havia feyta.”

Hi adjunte una foto aèria del centre històric de la ciutat, on he marcat en roig el traçat de la muralla islàmica i amb una fletxa groga el lloc on es situava la torre d’Ali Bufat on es penjà el Penó:Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars