Cercar en aquest blog

dissabte, 29 de juliol del 2017

LA MURALLA ISLÀMICA DE VALÈNCIA DINS D'UNA TENDA DE TATUATGES

En un anterior apunt vos havia parlat de la muralla que defensava la València musulmana, i del lloc on els seus habitants havien penjat el senyal del Rei En Jaume I en senyal de rendició.

Aquella extraordinària muralla s'havia construït al segle XI sota el regnat d'Abd al-Aziz, i per fer-nos una idea de com era puc dir-vos que va ser descrita pel geògraf al-Udri com una de les més perfectes d'al-Andalus.

El seu traçat discorria des de la plaça del Temple (al costat es trobava la torre d'Ali Bufat on es penjà el Penó) fins a les torres de Serrans, a on la muralla girava cap al sud pels actuals carrers de les Roques, plaça dels Furs i creuant el carrer Roteros es dirigia cap a la plaça de l'Àngel.

Actualment es conserven encara bastants restes d'aquella muralla embeguts en el parcel·lari i dins d'edificis en ús al llarg d’aquests carrers esmentats, i també per tot el seu perímetre arreu de la ciutat.
Hi adjunte un plànol actual de la ciutat en què podeu veure marcades en roig les zones en què s'han trobat i catalogat restes d'aquella muralla. Al llarg de successius apunts futurs vos aniré informant a on i com podeu localitzar-los, contemplar-los i gaudir d'ells.


En el següent mapa de Ciutat Vella podeu veure marcats en roig el punts de la muralla en què s'han trobat restes:



Doncs bé, si passegem pel costat de les Torres de Serrans per la plaça dels Furs, trobarem una tenda de tatuatges i piercings anomenada TATUARTE. 
Si entrem en aquesta botiga, o simplement mirem al seu interior a través del seu aparador, probablement ens sorprendrem en veure al fons de la tenda el que sembla ser un llenç de muralla antiga. 
I efectivament així n’és. És un llenç de la muralla islàmica defensiva de Balansiya, una prolongació del mateix llenç que hi ha en una finca en el número 2 del carrer Blanqueries, i que continua cap al carrer Palomino per l'interior d'un forn.

La part de la muralla que podem contemplar en TATUARTE és la seua cara interna, és a dir, la que mirava cap a l'interior de la ciutat islàmica.
Els amics de la cooperativa CaminArt (Camins de Cultura i Art) van tindre accés a fotografiar la muralla a l'interior de la botiga.
Hi adjunte una fotografia exterior de la tenda i un parell de fotografies preses a l’interior per CaminArt:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars