Cercar en aquest blog

dimarts, 25 de juliol del 2017

QUINA VA SER LA PLAÇA ROJA DE VALÈNCIA?

Quan passegem pels principals carrers o places de la nostra ciutat, potser podem pensar que els seus noms en la llista de carrers han estat des dels seus orígens els mateixos que tenen ara.
Però res més lluny de la realitat. 

Els noms de molts dels carrers de moltes ciutats, i en el nostre cas dels de València, han patit freqüents canvis normalment associats al període històric en què es es va trobar la ciutat. Molts d'ells, observats amb la perspectiva actual, de segur ens poden resultar xocants o summament sorprenents.
Un d'aquests períodes va ser durant la II República espanyola.


Com he comentat en apunts anteriors, durant l'època de la II República, i especialment en el període de la guerra en què València va ser la seua capital durant quasi un any, la llista de noms dels carrers va patir radicals transformacions, fins i tot en moltes de les seues grans places i avingudes.
En aquest període en què la República lluitava contra les tropes de Franco, però també contra els seus aliats alemanys i italians, va ser fonamental el suport logístic i armamentístic que va rebre d'un país: la Unió Soviètica.


Hi adjunte una foto d'època de l'actual plaça del Tetuán, aleshores batejada com "Plaça Roja" :








En mostra d'agraïment per aquest ajut (també rebut des de Mèxic, però en una quantia molt inferior), algunes d’aquestes places, carrers i avingudes de la ciutat van canviar el seu nom per altres relacionats amb aquest país durant el període en guerra.
Ara ens pot resultar realment xocant, però per exemple l'actual Avinguda del Port va passar a anomenar-se Avinguda de Lenin, i l'Avinguda de Blasco Ibáñez, també coneguda com Passeig al mar, va anomenar-se Avinguda de la Unió Soviètica. I l'actual plaça del Tetuán passà a dir-se Plaça Roja.
Lògicament aquests noms van ser bandejats del carrers desprès de la victòria de Franco a la guerra, en què ell hi va imposar els seus.


Hi adjunte un fotografia publicada en el periòdic La Hora el 18 de juny de 1937, on es veu l'eixida del cadàver del Brigadista Internacional general Lukach des de l'actual Palau de Cervelló (seu llavors del Comité Provincial del Partit Comunista) en l'aleshores anomenada Plaça Roja. Assenyale el rètol de la plaça a la fotografia:



:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars