Cercar en aquest blog

dijous, 20 de juliol del 2017

UNS MISTERIOSOS CRÀTERS A LA FAÇANA PRINCIPAL DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Quan passeu per la façana principal de l’Ajuntament de València, fixeu-vos-hi be en el tram de paret que va des de la porta principal fins a la cruïlla amb el carrer Periodista Azzati. Hi podreu descobrir algunes estranyes marques semblants a cràters produïts per impactes (a hores d'ara ja han sigut convenientment assenyalades pel actual consistori municipal).

Efectivament, aquesta impressió no és equivocada. Com vaig comentar en l'apunt anterior, la nostra ciutat fou capital de la II República Espanyola en el període que va des del 7 de Novembre de 1936 al 31 d'Octubre de 1937. 
En aquell període l'Ajuntament va acollir una sessió de les Corts espanyoles, a banda d’altres actes com ara les reunions que es celebraren durant el Congrés Internacional d'escriptors per la defensa de la cultura. Per aquesta raó, l’edifici va esdevenir objectiu militar per al bàndol del general Franco, al igual que alguns altres en la ciutat.

Malauradament València va ser la tercera ciutat de la República, després de Madrid i Barcelona, on els atacs dels vaixells i avions de les forces militars de Mussolini i de Hitler que recolzaven a Franco van causar més víctimes. Concretament a la nostra ciutat el nombre de víctimes oficialment reconegudes durant aquests atacs va ser de 825 morts i 2.831 ferits, sent 931 les cases destruïdes.


Hi adjunte una fotografia on assenyale la zona de la paret de l’Ajuntament on podeu veure els impactes de la metralla, i una altra on podeu observar clarament un dels cràters produïts per aquesta metralla de les bombes:





Els primers atacs sobre la ciutat es van produir fonamentalment des de vaixells que s'acostaven a la costa i que bombardejaven la ciutat amb canons de gran calibre. És per això que les façanes dels edificis que tenien orientació Est van ser els més danyats pels impactes.
Aquest va ser precisament el cas de la façana principal de l'Ajuntament que mira en aquesta direcció. El maig de 1937 va ser atacat des d'un vaixell. Alguns obusos van impactar en el seu interior i en les seues proximitats, destruint diverses dependències, entre elles la seua famosa escala de marbre.
La metralla produïda per aquest bombardeig va impactar també en la seua façana exterior, sent perfectament visible en el tram de paret adès esmentat. 


Curiosament la façana de l'Ajuntament va ser coberta amb arrebossat després de la Guerra civil, de manera que aquests impactes varen romandre coberts fins que fa uns anys l'arrebossat va ser eliminat i les petjades d'aquests impactes van esdevenir novament visibles als ulls de la gent.


Hi adjunte un parell de fotografies on s’hi pot veure l’estat en què va quedar l’escala principal de l’Ajuntament desprès de sofrir els impactes de les bombes:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars