Cercar en aquest blog

dimecres, 26 de juliol del 2017

UNA PORTA DE LA MAR QUE ABANS MIRAVA AL REAL

Potser vos sorprenga el títol que he triat per a aquest apunt. És curiós i pot resultar una mica confús, però a la fi del mateix hi entendreu el perquè.

En l'apunt anterior vos havia parlat de les dotze portes que tenia la muralla gòtica de València. Doncs bé, quan passem per la plaça del Marquès d'Estella segurament a molts ens resulta difícil no fixar la nostra atenció precisament en la monumental porta que es troba al centre de la seua rotonda: la Porta del Mar. 
Una porta que, inevitablement, potser alguna vegada ens haja recordat a la Porta d'Alcalá de Madrid, però amb la qual no té absolutament res a veure. I de la que alguna vegada ens haurem preguntat pel seu origen i funció, a part de la d'estètica i embellidora de la plaça.





Doncs bé, d'ella assenyalaria d’entrada dues coses importants: la seua ubicació i la seua simbologia.
De la seua ubicació vull dir que es correspon exactament amb la Porta que amb el mateix nom (Porta del Mar) obria en aquest punt l'antiga muralla cristiana en direcció al Pont del Mar. Una porta que es trobava en una indubtable posició estratègica, atès que es situava just al costat de la antiga Ciutadella de la ciutat (de la qual ja vaig parlar en un apunt anterior), i a més donava pas a l'edifici de Duanes (actualment Palau de Justícia), ja que per ella entraven a la ciutat les mercaderies que desembarcaven al port i que devien pagar els corresponents aranzels.
Però la porta d'aquella muralla no és l'actual porta que es troba ara a la plaça. Ni tampoc se li sembla. I després explicaré el perquè.


Sobre la seua simbologia podreu endevinar-la per l'enorme creu de marbre que es troba en el seu va central, i per l'any en què va ser construïda: 1946. Efectivament, aquesta Porta va ser construïda durant el règim del General Franco com un homenatge als "caidos por Dios y la Patria" durant la Guerra Civil espanyola. El seu autor va ser Javier Goerlich Lleó, potser l'arquitecte més determinant que ha tingut la ciutat de València durant el passat segle XX. En un futur apunt explicaré el perquè.
En el cos central del monument trobem dues inscripcions.
La que mira cap als Jardins de la Glorieta diu: "Este monvmento emplazado sobre la cimentación / de la antigva mvralla y pverta del mar es reprodvcción / exacta de la pverta llamada del Real que estuvo / sitvuada frente al pvente de sv nombre y que fve construida / en el año 1801 y demolida en el año 1868."
I la que mirava cap a Navarro Reverter deia: "Francisco Franco Bahamonde Hispanium moderante senatus valentinus ad perpetuam memoriam qui ed patria vitam deo devoverint hoc monumentum erexitanno", què es pot traduir per: "El Senat Valencià va erigir aquest monument a Francisco Franco Bahamonde regidor de les Espanyes per perpetuar la memòria del que va oferir la seua vida per Déu i per la Pàtria.”. Aquesta inscripció va ser ocultada en aplicació de la llei de la memòria històrica.
La primera inscripció esmentada aclareix definitivament el perquè del seu disseny: es tracta d'una còpia historicista idèntica a la Porta del Real de la muralla cristiana, que es trobava tan sols a uns pocs centenars de metres de la Porta del Mar.


Hi adjunte un gravat d’època on hi assenyale amb un cercle roig la Porta de la Mar, i amb un cercle groc la Porta del Real:





Al remat, cal dir que aquesta porta es troba a la posició exacta on es trobava la Porta del Mar, però es una còpia de la que era la Porta del Real.
Hi adjunte una fotografia d’època de l’antiga Porta del Real (on podem veure el Pont del Real), i de l’actual còpia historicista de la Porta del Mar, on podeu comprovar la seua pràctica total similitud.
Enteneu ara el perquè del títol de l'apunt?








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars