Cercar en aquest blog

dimecres, 26 de juliol del 2017

EL CRIDANER EDIFICI ECLÈCTIC QUE VA SER SEU DELS MAGATZEMS DE LA ISLA DE CUBA.

En l’apunt anterior vaig parlar de l’edifici seu dels magatzems de la Isla de Cuba, anomenat Edifici Monforte, construcció d’estil modernista eclèctic que potser va ser l’obra més coneguda de l’arquitecte valencià Lucas García Cardona. 
He de dir que des de sempre m’ha cridat l’atenció aquest edifici quan he passat per la plaça de la Reina. Les columnes de ferro fos i les ceràmiques de la seua façana que representen figures de bacants dansant li donen una aparença i una bellesa especials. 

Responent d'alguna manera al situat just enfront d'ell, obra també del mateix García Cardona (Casa Pedro Sánchez de León, propietat de la família de la que va ser la Delegada del Govern espanyol a València, Paula Sanchez de León), aquest edifici forma juntament amb l'anterior el punt d’arrencada del carrer de Sant Vicent. Dos edificis que dignifiquen la plaça per la seua elegància modernista.

Construït en 1895, l'Edifici Monforte consta de planta baixa, entresòl i quatre pisos. 
La solució que va proposar Garcia Cardona en el seu baix, on la estructura és un esquelet de pilars i columnes, li va permetre obrir amplis vans per als aparadors. 
L’edifici presenta unes façanes molt cridaneres per la seua decoració de motius ornamentals: columnes corínties amb motius hel·lenístics, amb figures dansant, frisos amb palmetes i ovas (Ovas o ous: s'utilitzaven en les bandes, en les rematades del fris a la unió amb la cornisa i en les vores de els frontons), i uns impressionants miradors de fusta amb columnetes tornejades en els extrems de la façana. I tot amb un gran ràfec de fusta rematant tot. No li manca detall.

Hi adjunte algunes fotografies i detalls de l'edifici, així com una presentació feta per l'arquitecte tècnic i professor Roberto Villalvilla Herrero, que paga la pena veure perquè mostra alguns d’aquests detalls arquitectònics que caracteritzen la singularitat de l’edifici: https://prezi.com/i7k5by-7wy1r/edificio-monforte-antiguos-almacenes-la-isla-de-cuba/







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars