Cercar en aquest blog

diumenge, 30 de juliol del 2017

PASSEJANT AMB ULLS CURIOSOS PER LA VALÈNCIA DELS GREMIS MEDIEVALS

Passejar pel centre històric de la ciutat València és passejar per la València gremial que, fins fa poques dècades encara, era palpable en barris com el Mercat, el Carme o Velluters.

En l'apunt anterior vos havia parlat de Pepe March, el darrer supervivent de les cases-obradors que poblaven la València medieval i moderna. L'empremta d'aquella València burgesa, artesana i comercial encara persisteix en l'ambient i en infinitat de noms de carrers i places.

València és la ciutat d'Espanya que té més carrers dedicats a oficis i professions artesans, i gràcies a conservar-los podem traçar a hores d’ara un mapa precís de les zones de la ciutat on desenvolupaven els seus treballs els gremis d'artesans des de fa segles.


La història gemial de València comença des de la mateixa entrada de Jaume I a la ciutat fa quasi vuit segles.
Va ser el propi Rei el que es va preocupar d'atorgar als diferents oficis de la ciutat un buit dins de l'administració municipal. Així, l'any 1278 hi havia 4 consellers per cada un dels 15 oficis reconeguts aleshores: drapers, homes de mar, carnissers, sastres, pellicers, freners, fusters, pellers, sabaters, notaris, brutaners, corretgers, ferrers, pescadors i barbers.
Aquella València medieval que va seguir a la conquesta es va beneficiar de la seua situació privilegiada a la confluència de dos mons, el cristià-occidental i el musulmà-oriental, que es van fusionar impulsant la industria artesanal i el comerç.


Als segles XV i XVI els gremis van aconseguir el seu major esplendor. Hui en dia, cinc segles després, podem passejar pel carrer dels Adreçadors, de Cadirers, de la Bosseria, dels Llibrers, de la Corretgeria, de Roteros... Desenes de carrers ens recordaran on van estar ubicats aquells gremis que durant segles van donar vida, orgull i prestigi fora de les nostre fronteres al Cap i Casal de l’antic Regne de València.
Vos adjunte l'enllaç a un interessant article publicat fa un temps a la pàgina web Valencia Bonita, on es fa un repàs de tots aquests carrers i s'explica breument el significat i activitat gremial amb què estaven relacionades.
Paga la pena llegir-ho

Ací teniu l'enllaç: http://valenciabonita.es/2016/01/19/valencia-la-ciudad-de-espana-que-mas-calles-tiene-dedicadas-a-los-oficios-y-profesiones/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars