Cercar en aquest blog

dijous, 27 de juliol del 2017

LA CURIOSA HISTÒRIA D'UNA “FONTANA” DE PEL.LÍCULA

Si passegem pel barri de la Saïdia ens podem trobar amb una curiosa font situada a la meitat d'una illeta que bifurca el trànsit. Fins ací res extraordinari que assenyalar.
I ara permeteu-me que em referisca a l'apunt anterior (posteriorment entendreu el perquè), en què vos parlava de la necessitat de reformes que té l'actual plaça de l'Ajuntament de València per la seua evident manca d'ús social i d'una peatonalització adequada que ho facilite. En ell feia esment també del disseny que la plaça va tindre en el passat, un disseny concebut per Javier Goerlich, llavors arquitecte municipal.
Aquell disseny (que popularment va ser conegut com "la tortada"), va donar lloc a una ambiciosa reforma que es va executar entre 1927 i 1933, i que va consistir bàsicament a elevar prop de quatre metres al centre de la plaça i a realitzar un espai subterrani on s'hi van instal·lar les parades de flors que fins aleshores estaven a la superfície (l'anomenat Mercat de les Flors). En aquest mercat es va col·locar una font per dotar d'aigua potable a les floristes.


Doncs bé, i ara tornant al motiu original d’aquest apunt, aquesta font és precisament la mateixa font que ara podem trobar a Saïdia.
La reforma de Goerlich es va mantindre fins a l'any 1961, en què la plaça va ser novament remodelada, deixant al seu lloc el gran espai central buit que ara coneixem, i que en aquella època va ser habilitat per a aparcament de vehicles.


Hi adjunte una fotografia de la font en aquella època, situada al mig del Mercat de les flors davant de l’Ajuntament, i una foto actual de la seua ubicació a Saïdia:






Fa un temps els amics de CaminArt van publicar a la seua pàgina de facebook un apunt en què mostraven un fragment de dos minuts d'una pel·lícula anglesa, "The boy who stole a million" ("El xiquet que va robar un milió") de Charles Crichton, que va ser principalment rodada a València l'any 1960. 

En aquest fragment s'observa l'escena d'una persecució que uns homes fan al què era el xiquet protagonista de la pel·lícula, i a la seua fi es pot observar "la tortada" i la font de Saïdia quan estava situada al Mercat de les Flors de la plaça de l'Ajuntament (llavors plaza del Caudillo), font què esdevé inesperat protagonista de l’escena quan acaba servint d’amagatall al xiquet perseguit.
Una fontana de pel.licula, sense dubte, ara ubicada al barri de Saïdia.


Hi adjunte l’esmentat fragment de la pel·lícula per a pugueu gaudir-lo:
https://www.facebook.com/CaminArtVLC/videos/922010334520851/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars