Cercar en aquest blog

dissabte, 22 de juliol del 2017

EL BALCÓ DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Quan passegem per la plaça de l'ajuntament i passem per baix del balcó de l'ajuntament, potser pensem que aquest element forma part de la construcció original de la gran façana de l'edifici que dóna a la plaça.
La primera pedra d'aquesta façana es va col·locar el 30 de juny de 1906, produint-se i la inauguració oficial del nou ajuntament 24 anys més tard, en 1930.

La seua actual configuració li confereix l'aspecte d'un palau en tota regla, amb una arquitectura amb elements clàssics una mica passats de moda per l'època en què es va realitzar. Es compon d'un cos central coronat per la torre del rellotge, i a cada costat i en perfecta simetria, una torre quadrada, la façana amb finestres i balcons i en l'extrem del mateix una torre circular amb cúpula i llanterna.
Però el balcó no va estar mai en els plànols originals de l'edifici (...)

Foto de dalt: Ajuntament abans de fer-se el balcó.
Foto de baix: Ajuntament desprès de fer-se el balcó, des de la mateixa perspectiva.



Per què no va ser fins quasi 60 anys desprès de posar-se la seua primera pedra, concretament el 1965, quan l'aleshores batlle de la ciutat, Adolfo Rincón de Arellano, va encarregar la construcció de l'actual balcó de pedra, què va ser completament finalitzat en 1967.

Fins a aquell moment, per als grans esdeveniments que se celebraven en la plaça com les visites de Franco, les festes falleres o les desfilades militars, s’hi habilitava una estructura metàl·lica de "posar i traure" que Rincón de Arellano va considerar ja ridícula i estèticament deplorable. Per aquesta raó va decidir mamprendre la construcció del balcó.
Com es pot veure en els plànols originals de la balconada que hi adjunte, la part de la façana on es va fer el balcó també va ser substancialment modificada per poder fer-li una gran porta d'accés.

Foto de dalt: Plànols originals del balcó.
Foto de baix: Plànols de la nova i la vella façana.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars